

גבולי
הסדנה המובילה בישראל בתחום מניעת הטרדות מיניות
והתנהגות ראויה בעבודה.
סדנה חוויתית, מרתקת ופורצת דרך הכוללת הצגה, דיון בשיתוף הקהל וסיכום תמציתי וחד של סעיפי החוק.
פעילות סוחפת ומרתקת המתנהלת בגובה העיניים, עם מנחים מנוסים ושחקנים מקצועיים במטרה אחת - לקדם סביבת עבודה נעימה ובטוחה ולעשות זאת בצורה מלמדת מצד אחת ומהנה מצד שני מבלי להמעיט בחשיבות הנושא.
אחרי למעלה מ-900 סדנאות שקיימנו ברחבי הארץ אנו יכולים לומר בהתחייבות שזו הפעילות המעשירה והמרתקת ביותר בתחום זה שתוכלו להעניק לעובדים.ות.
אנו שמים דגש מרכזי על התחום האפור, היכן שרבים טועים רק משום אי ידיעה או מחשבה ש"זה בסדר". בשביל זה אנו כאן; להמחיש, לחדד ולהטמיע.
בשנים האחרונות אנו משתפים פעולה עם הגופים הגדולים במדינה בהם; משטרת ישראל, צה"ל, תעשיית ההיי-טק, מוסדות להשכלה גבוהה, רשויות מקומיות וחברות מובילות במשק.
מה כוללת הסדנה?
סיכום
סיכום והבהרת החוק על בסיס הסעיפים הרלוונטיים.
מענה על השאלות שנשאלו בדיון
(האם היתה הטרדה מינית? / במי האשם? ועוד)
דיון
דיון מקצועי וחוויתי בשיתוף הצופים אודות ההצגה,
הכולל בין השאר את הנושאים הבאים:
• האם התקיימה או לא התקיימה הטרדה?
• האופן הסובייקטיבי בו כל אחד מפרש את המציאות
• התנהגות תקנית במקום העבודה
• התנהלות מול סמכות
• רשתות חברתיות והודעות
• איפה עבר הגבול לדעתכם/ן?
• הפרשנות לחוק ועוד.
הצגה
הצגה סוחפת של כשלושים דקות, המבוססת על אירועים שהתרחשו במציאות ועדויות שנאספו, נכתבה ומבוצעת על ידי יוצרים ושחקנים מקצועיים ומנוסים.


דרישות לוגיסטיות
את ההצגה ניתן לקיים בכל חלל, אנו מגיעים עם כל הציוד הדרוש (הגברה ותפאורה)
הנבחרת שלנו
מידע נוסף אודות הסדנה וחלקיה
ההצגה מתארת מערכת יחסים בין ויצמן, מנהל בחברה, לנעה, עובדת חדשה.
החל מהמפגש הראשוני ביניהם בשיחת ההיכרות במשרד, דרך נסיעה משותפת ברכב, התכתבות בסלולרי, שיתוף תמונה ברשת החברתית, מפגש מקרי בהופעה ועוד.
בכל אלו נבחנת האינטראקציה ביניהם, בבחינת הגבול הראוי, עד לנקודה הסופית שבה ישנו עימות בין השניים.
ההצגה אינה מראה אירוע מובהק, ולא מקרה גס וברור של הטרדה, בו השיפוט קל יותר. אלא מהלכת על הגבול הדק, מה שגורם לצופים ולצופות לדריכות למשך כל ההצגה בנסיון להבין האם יש משהו לא תקין בהתנהגויות שמול עיניהם, ובכך להיות מעורבים משך כל ההצגה - מתוך רצון לגבש עמדה.
בתום ההצגה עולה המנחה ומציג לקהל שאלות אודות מה שהתרחש על הבמה, בחלק זה אנו נתקלים לרוב בתשובות מפתיעות המראות עד כמה התפיסה שלנו שונה בין האחד לשני. ועד כמה, למרות שישנו חוק ברור, במציאות המורכבת כל אחד רואה את הדברים אחרת.
ההצגה משלבת רגעים של הומור, רגעים מרגשים, מכעיסים ועוד, ממש כמו בחיים.
בדיון הקהל מתבקש לענות בהרמת יד על כמה שאלות כמו למשל – האם הייתה כאן הטרדה מינית? האם מישהו אשם בכך? מי האשם? איפה נחצה הגבול אם בכלל? ועוד.
לאחר מכן שומעים נימוקים לכאן ולכאן, כשלבסוף נעשה סיכום.
בשלב הסיכום אנו מתייחסים לסעיפי החוק הנוגעים לאמירות והתנגויות בעלות אופי מיני או הנוגעות למיניות העובד/ת.
אנו שומרים על אווירה פתוחה וחיובית, המאפשרת לכל אדם לומר את דעתו בחופשיות ולאחר מכן להבהיר מה החוק אומר בפועל.
מאמר דעה:
השטח האפור – אי ידיעה או פרשנות מוטעית של החוק למניעת הטרדה מינית?
מנהלים בהייטק, עובדי מפעל, קצינים בצבא, שוטרים במגב, סגל אקדמי באוניברסיטה ועוד. כל אלו זכו לקחת חלק בסדנה שאנו מקיימים למניעת הטרדות מיניות במקום העבודה או השירות. אחרי מאות סדנאות שקיימנו ברחבי הארץ, נדמה שלא משנה מהו אופי הקהל שנפגוש, הרקע הדמוגרפי או הסוציו-אקונומי שלו, עדין ברגע שתסתיים ההצגה הפותחת את הסדנה, ותשאל השאלה – האם הייתה כאן הטרדה מינית? התפלגות התשובות תהיה כמעט תמיד - זהה.
הסדנה שמורכבת משלושה חלקים נפתחת בהצגה של חצי שעה בה מתוארת מערכת יחסים בין עובדת חדשה בחברה למנהל הישיר שלה. מערכת היחסים נראית כידידותית ומלאה בכוונות טובות של שני הצדדים בה, אך עם הזמן נדמה שתחושה לא נעימה מחלחלת פנימה עד לרגע בו ישנו משבר בין השניים המוביל להשלכות (נמנעים מלעשות ספוילר).
ההצגה עצמה בנויה בצורה קצבית וסוחפת כדי שיוכלו הצופים בה להזדהות עם הדמויות ללא מגננות וללא חשיבה שיפוטית. לאחר מכן עולה המנחה ושואל מספר שאלות מנחות עליהם עונה הקהל בהצבעה.
הראשונה מבין השאלות היא – "האם הייתה כאן הטרדה מינית?" – כשהידיים מורמות, עולה בבירור שלמרות שכולם צפו באותה התרחשות, הדעות לגבי מה קרה בה הן חלוקות. וכך בא לידי ביטוי הבעיה המהותית ביותר בדבר הסובייקטיביות שבה כל אחד ואחת תופסים את המציאות.
לאחר מכן אנו שואלים מי אשם (או אשמה) במצב הלא נעים שקרה? גם כאן אנו רואים תשובות חלוקות ואף מפתיעות. נדמה שלמרות הכול, לא מעט נשים מגלות עמדה שיפוטית יותר כשזה מגיע לבחינת ההתנהגות של העובדת מאשר זו של המנהל, נדמה שהציפיות שלהן גבוהות יותר מהאישה.
לבסוף עולה שאלת הכוונות, האם הייתה כאן כוונה של אחד מן הצדדים לגרום לצד השני אי נעימות? והאם יש לכך השפעה בנוגע לבחינת המקרה? כאן מתגלה שרוב הקהל מוצא את נושא הכוונות שולי ביחס לתוצאה בפועל של המעשים.
לאחר שיחות רבות שקיימנו עם קהלים שונים ועם ממונות וממונים על נושא ההטרדות המיניות בארגונים השונים, עלתה בנו הסברה שדווקא המציאות הנוכחית בה אנו פועלים, זו שדורשת מאיתנו להיות "פוליטקלי קורקט" ותמיד לומר את ה"מילים הנכונות", הופכת אותנו מנוכרים בפועל לערכים שעומדים מאחוריהן. אדם יכול לומר מהי ההתנהגות הנכונה גם אם אינו מאמין בזאת, מחשש לתגובת הסביבה, אך ברגע האמת, כאשר יצטרך לשפוט הוא בעצמו כיצד לנהוג, לא ידע לעשות זאת מאחר ולא טרח להטמיע בעצמו את אותם ערכים ולהבין את ההיגיון המוסרי העומד מאחוריהם.
במילים אחרות ופשוטות יותר – ערכים ואופי נבנים על ידי מעשים והתנהגות ולא על ידי מילים. ובתקופה בה קיים נתק רב בין המילים הנאמרות למציאות הקיימת, וכך בכל רבדי החיים והחברה, (תופעה שגם זכתה לביטוי "פייק ניוז") הפכנו גם אנחנו לסוכנים של אותה התופעה.
אנו מאמינים שהפתרון לכך הוא לאפשר מפגש ובו סביבה בטוחה ונעימה שיאפשר למשתתפים, נשים וגברים, לומר את שעל לבם וסביב זה לקיים דיון כנה ואמיתי, ללא שיפוטיות וללא בחינה. וכך ללבן הנחות יסוד שיכולות לגרום, גם אם ללא כוונת זדון, לפגיעה באדם אחר.
החוק הוא בסופו של דבר מילים הכתובות שחור על גבי לבן, התפקיד שלנו הוא לתווך את החוק ואת הערכים העומדים מאחוריו; של כיבוד האדם, חירותו ומיניותו, בצורה האפקטיבית ביותר.